De Provincie Luik, land van smaken

Een explosie van smaken en geuren en heerlijk eten en drinken in overvloed: de gastronomie van de Provincie Luik haalt haar inspiratie uit de wortels van de Latijnse en Germaanse culturen. De bekendste regionale specialiteiten zijn de Luikse gehaktballetjes, kwartel, konijn, de Luikse salade, gans op de wijze van Visé, de echte Luikse koffie, de Luikse wafel en nog veel meer recepten, in een nieuw jasje gestoken door sterrenchef-koks.

De enorme keuze aan fijne vleeswaren, terrines en worsten (meer dan 30 soorten), waarvan de traditie wordt voortgezet door onze meester-charcutiers, veehouders en gastronomische gildes, is het resultaat van de combinatie van onze omgeving en onze kennis. Ham met het kwaliteitslabel Montenau, producent van fijne vleeswaren Detry in Aubel of het rundvlees Blanc Bleu Belge zijn nog meer heerlijke producten uit onze streek.

De regio Visé en Aywaille staat bekend om authentieke streekproducten zoals eendenfilet, confits en ganzenlever. De brouwerijtraditie van Luik wordt voortgezet door enkele gepassioneerde ambachtelijke brouwers, die ware godendranken aanbieden, zoals de Curtius, Elfique, Warsage, Botresse of Saint-Antoine … De inwoners van Luik, al eeuwenlang alchemisten en feestvierders, maken kundig gebruik van de natuurlijke rijkdommen van hun streek om heerlijke brouwsels te maken: cider, pèkèt, wijn van de Maas-oevers, vruchtenwijn, Elixir de Spa en zelfs een Belgian Single Malt whisky, internationaal bekroond! De Luikse stroop, op basis van de appels en peren uit onze boomgaarden, is de onmisbare begeleider van onze regionale gerechten en van onze beroemde Hervekaas, de enige Belgische kaas met een gegarandeerde herkomstbenaming. Tot slot zijn de zoete lekkernijen van de ambachtelijke meester-chocolatiers Jean-Philippe Darcis en Jean Galler internationaal bekend. Hun macarons, Kattentongen, de beste chocolade, ijs en patisserie verleiden zelfs de grootste fijnproevers. Er bestaat geen twijfel dat smulpapen en lekkerbekken zich hier aan nieuwe culinaire sensaties kunnen wagen!