Erfgoed

De Provincie Luik, de "motor" van het Waalse toerisme, put haar toeristische rijkdom ook uit het architecturaal erfgoed, zoals het Paleis van de Prins-bisschoppen in Luik, de Sint-Pauluskathedraal, de Sint-Bartolomeüskerk en de beroemde doopvont. Voeg hierbij de kastelen van Jehay, van Modave, van Harzé, van Reinhardstein, van Burg-Reuland en van Raeren met zijn Pottenbakkerijmuseum. De abdij van Stavelot, de voormalige zetel van het kerkelijke prinsdom van Stavelot-Malmedy, herbergt tegenwoordig drie musea, waaronder het museum van het circuit van Spa-Francorchamps. In de Abdij van Val-Dieu kunt u niet alleen terecht voor een bezoek, maar ook voor proeverijen van authentieke bieren die in de abdij zijn gebrouwen.

Door oude gebouwen te renoveren en daarmee hun oorspronkelijke schoonheid in ere te herstellen, kan men de toekomst beter begrijpen. Dit erfgoed vormt een uitnodiging op zich om de culturele schatten van onze streek te ontdekken.

Blegny-Mine staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is de enige kolenwinning in Europa die kan worden bezocht. Bij een bezoek aan de mijntunnels, op een diepte van 30 tot 60 meter, maakt u kennis met het proces van steenkoolwinning. De bezoeken staan onder leiding van oud-mijnwerkers die u met hun verhalen meevoeren naar het verleden, toen het dagelijks leven van deze "kompels". Een ervaring die u niet mag missen!

Wist u dat de Versterkte Positie van Luik (PFL), die werd opgericht aan het eind van de 19e eeuw en de aanvallen van 1914 en 1945 te verduren kreeg, nog elf forten telt die kunnen worden bezocht? Ook de moeite van een bezoek waard zijn de andere gedenkplaatsen, zoals de Citadel van Hoei en het Monument voor de intergeallieerden in Cointe te Luik.